15 februarie 2010

Despre infidelitate




Intamplator, citesc si vad tot mai multe materiale despre infidelitate in ultimul timp. Se pare ca e un subiect greu de cercetat, datorita gradului de confidentialitate pe care il implica. Oamenii nu vor sa vorbeasca despre inselare, atunci cand o practica, ceea ce inseamna ca cercetarea in domeniu se bazeaza de multe ori pe speculatii. Se banuieste ca aproximativ 30-50% dintre barbati inseala la un moment dat in timpul casatoriei, si un procent mai mic dintre femei, 20-40% (David Buss, profesor de psihologie la Univ Texas).

Daca va gandeati ca femeile sunt in urma barbatilor in aceasta privinta, un studiu recent spune ca numarul femeilor care au aventuri a crescut in ultimul timp cu 300%. Indiferent de numere, cert este ca inselatul este un fenomen global, prezent in toate culturile lumii.

Dar de ce oameni din diverse perioade istorice, din diverse culturi, inseala? Desigur ca fiecare individ are setul lui personal de motive, dar printre ele putem determina motive culturale, biologice si emotionale care par sa fie standardizate.

Claude Guldner (prof. Univ Guelph) spune ca un motiv de natura emotionala este acela ca, de multe ori, intr-o relatie de lunga durata, indivizii incep sa se simta singuri, nivelul intimitatii se modifica si atunci acestia vor incerca sa regaseasca intimitatea pierduta intr-o conexiune cu o alta persoana. Tot aici intra si dorinta de a evada din starea de monotonie instalata deseori in relatii.

Exista o preconceptie despre aventuri ca fiind relatii paralele, de lunga durata, a caror intimitate ajunge sa concureze intimitatea existenta in relatia principala sau in casatorie. Insa, de cele mai multe ori, aventurile sunt de scurta durata, compuse din cateva episoade sexuale, astfel ca cel care inseala nu ajunge sa se indragosteasca propriu-zis in timpul aventurii. Acest lucru se intampla doar in cazuri mult mai rare.

Interesant e ca, de cele mai multe ori, posibilitatea sexului bun sau mai bun atrage un individ intr-o aventura, dar nu asta il determina sa prelungeasca aventura.  Oamenii sunt mai interesati de componenta emotionala, de faptul ca gasesc o persoana cu care pot sa vorbeasca despre orice, fara a fi judecati sau criticati, pe cand calitatea sexului ajunge sa scada la nivelul sau chiar sub nivelul celei din relatia principala.

Si atunci de ce risca oamenii atat de mult? O alta explicatie ar fi ca tendinta de a insela are puternice substraturi evolutioniste.  Helen Fisher (The Anatomy of Love) spune ca genele barbatilor cu inclinatii spre inselat s-au transmis de-a lungul timpului in proportie mai mare decat ale celorlalti barbati (obviously) si prin selectie naturala, exemplarele cu care ne delectam acum au mostenit astfel de apucaturi.  Femeile, pe de alta parte, primesc resurse suplimentare (hihi, nu va ganditi la prostii) sau gene mai bune pentru copilul pe care se intampla sa il aiba cu partenerul cu care inseala. Tot femeile au tendinta de a se folosi de infidelitati ca parghii de iesire dintr-o relatie nesatisfacatoare. Asadar, femeile incep de multe ori aventuri pentru ca sunt nefericite in relatia curenta, ceea ce nu este neaparat adevarat pentru barbati. Ei cauta mai degraba sa diversifice experientele sexuale, element independent de gradul de satisfactie pe care il au in relatia curenta.

Exista  trei indicii importante care sugereaza ca oamenii sunt programati genetic sa aiba inclinatii catre inselat. Cei care ati citit pana aici sunteti probabil foarte curiosi sa aflati care sunt ele.  Primul este, surpriza, marimea testiculelor si automat, volumul productiei :P. Speciile de mamifere cu marime mica sunt cele monogame, iar, prin comparatie, oamenii nu se incadreaza in aceasta categorie.  Al doilea indiciu l-am mentionat deja, si anume ca absolut toate culturile umane cunosc fenomenul, ceea ce da indicatii despre originea sa indepartata. In fine, cel de-al treilea indiciu este fenomenul de gelozie sexuala. Barbatii care au fost testati cand isi imaginau partenerele inselandu-i au inregistrat niveluri uriase ale pulsului, ceea ce inseamna ca barbatii sunt programati genetic sa fie gelosi, dar numai pentru ca femeile sunt programate genetic sa insele. Femeile sunt de asemenea geloase, ceea ce sugereaza ca ambele sexe au evoluat intr-o atmosfera in care cele doua parti s-au confruntat in aceeasi masura cu infidelitatea.

Ca sa incheiem, trendul in societatea contemporana este indepartarea de mitul monogamiei si al exclusivitatii, si aparitia unei flexibilitati mai mari in acceptarea infidelitatii ca normalitate.


Niciun comentariu: